Pestrost španělské kuchyně poznáte při cestě napříč jednotlivými provinciemi

Cizinec zná ze španělské kuchyně základní pokrmy – paellu, gazpacho, tapas a tortillu. Národní kuchyně Španělska je pestrá a v jednotlivých státech se liší natolik, že můžeme hovořit spíše o národní kuchyni španělských provincií. Základem je olivový olej, rajčata, papriky, česnek a koření. Liší se úpravou, zpracováním a servírováním. marbella-2


Země se dělí na 17 autonomních společenství, dvě autonomní města Ceuta a Melilla a na 24 ostrovů. Každá z provincií má svou národní kuchyni, které jsou si mezi sebou podobné, ale přitom tak rozdílné. Pojďme si krátce představit základní pokrmy jednotlivých autonomních společenství.

Chobotnice, víno a fazole: Neobvyklé pokrmy v severozápadním Španělsku

V Galicii dominují na stole chobotnice, které se celé uvaří, nakrájí na kousky a dochutí se solí, paprikou a olejem. Tradičním je masový piroh s cibulí a vařená vepřová nožička, kterou si můžete objednat například ve městě La Coruña. Jí se zde hodně plody moře, zelná polévka s fazolemi a bramborami. K jídlu nesmí chybět ani víno z oblastí Ribeiro a Albariño. Kantaberská kuchyně servíruje výborné mléčné produkty, hovězí maso a ryby. Asturie se pyšní pokrmem fabada, který se vyváží i do Spojených států v amerických. V konzervách. Jedná se o směs fazolí a jitrnic. Místní milují tresku, lososa a pijí jablečný nápoj sidra.

Luštěniny jsou základem každého pokrmu v Kastilii-León

Kastilie-León užívá do svých pokrmů zejména syté luštěniny. Hlavní surovinou se stala cizrna, která se dává do tzv. kastilského kotlíku, dále se přidává zelí a maso. Používají se fazole a čočka, v kombinaci se zvěřinou a jedlými kaštany. Při návštěvě města Salamanca ochutnejte tradiční pečené sele nebo jehně.

Spain

Pstruh na víně je nejlepším jídlem v provincii Navarra a okolí

Baskicko se pyšní nejvíce gurmánskou kuchyní v celém Španělsku. Základem pokrmů je treska s jemnou omáčkou. Kotlík s tuňákem patří mezi prosté lidové jídlo a doplňují jej brambory. Pije se zde zejména bílé víno. Navarrská kuchyně proslula po celém Španělsku svým pstruhem naloženým ve víně plněným plátkem šunky. Oblíbené bývají smažené jehněčí kotlety, králík nebo zajíc s čokoládovou omáčkou a klobásy. Kraj La Rioja je typický červeným vínem a jídlo se zde připravuje dle tradičních receptů. Jí se hodně zeleninové pokrmy, vařená nebo dušená zelenina.

Katalánská dobrůtka: Pečený vaječný krém s karamelem

V Aragonu je základem maso na ragú. Používají se právě dostupné druhy masa, odlišné v horách a ve městech. Pod oblíbeným pokrmem MIGAS se skrývají osmažené kousky ochuceného chleba.

Katalánsko využívá nejvíce darů moře a ryb, ale grilují se zde všechny druhy masa, ke kterým se podávají typické zeleninové směsi skládající se z různých kombinací papriky, cibule, lilku, rajčete, petržele a česneku. Ze sladkého si nenechte ujít pečený vaječný krém s karamelem flan. Nejlepší bílá katalánská vína pocházejí z oblasti Priorato az Penedés. V osobité španělské restauraci na pobřeží Costa Brava, v Barceloně nebo Lloret de Mar vám připraví výtečné masové pokrmy.

Teplé gazpacho? V Kastilii-La Mancha jiné neznají

V Kastilii-La Mancha se vaří dle tradičních receptů. Jí se zde teplý vývar gazpacho, který se studenou verzí nemá vůbec nic společného. Oblíbeným je zeleninový kotlík, který se připraví z papriky, lilku, cibule, dýně a přidá se sádlo nebo olivový olej. Vynikající jsou ovčí sýry vyvážené do celého Španělska. Zakoupit je můžete například v historickém Toledu. V Madridu si lidé oblíbili víno z oblasti Valdepeñas a la Mancha.

Sevilla

Tradiční paellu seženete pouze ve Valencii

Valencie má za tradiční pokrm paellu, kterou si osvojily všechny kraje ve Španělsku a upravily ji po svém. Tradiční paella se skládá z rýže, králičího a kuřecího masa a plodů moře. U moře se jí hodně ryby, v horách luštěniny, maso a polévky. Populární jsou těstoviny, zelenina a ovoce. Murcie má za základ svého jídelníčku rýži, zeleninu, cizrnu a fazole. Za maso obyvatelé preferují králičí, jehněčí a kuřecí. Dominují zde nadmíru sladké moučníky.

Delikatesou Andalusie jsou smažené rybičky

V Andalusii se mísí různé kultury, a toto se promítlo také do oblasti gastronomie. Nejčastěji zde zakoupíte smažené pokrmy (například tapas). Zejména si vychutnáte vynikající víno a sušenou šunku jamón serrano. Malé smažené rybičky jsou specialitou okolo pobřeží Costa del Sol. U moře (Cádiz, Málaga a Marbella) dostanete nejčastěji ryby nebo mořské plody, ve vnitrozemí (Granada, Gradana, Cordóba) vepřové i zvěřinu. Kraj Extremadura servíruje tučné produkty z iberského prasete, které pase žaludy. Tradiční jsou klobásy a šunka z Montánchez.

Bylinné likéry zakoupíte na Baleárách

Na Baleárských ostrovech se pojídá nejvíce vepřové maso a z typického jídla si objednejte prase na rožni. Dostanete také rybí polévku, queso de Mahon (sýr z kravského mléka) a zeleninové jídlo z lilku, paprik a brambor. Při dovolené na Mallorce nebo Ibize ochutnejte bylinné likéry. Na Kanárských ostrovech zapátrejte po kaši z pražené pšeničné nebo kukuřičné mouky.

Tenerife


Co jste o španělském jídle nevěděli

Na Baleárských ostrovech vymysleli předchůdce majonézy, kterému se říkalo salsa Mahones.

 Miguel de Cervantes y Saavedra v knize Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha použil název La Galiano, který značil teplé gazpacho.

 Typické jsou sladké snídaně – nejčastěji ovoce a sladké pečivo.

  Před cestou si nezapomeňte slovník se španělskými pokrmy.

 Jídlo není ve Španělsku drahé. Zaplatíte zhruba o deset procent více než v České republice.

 V Katalánsku se jedí hodně ryby nebo plody moře. Pro sever země jsou typické omáčky, na jihu budete jíst nejčastěji smažené jídlo. Ve středním Španělsku milují pečené maso. V Murcii a Valencii ochutnáte rýži snad ve všech pokrmech a v Aragonii si potrpí na ragú.