Ochutnejte svět. Už jste zkoušeli pečené hady?

Bizarní, nechutné a hnusné jídlo existuje jen v naší hlavě. Na cestách si proto přeformátujte mozek a užijte si exotické lahůdky, které byste doma nevzali do úst ani za nic. dsc_6046

Jídlo je jedním z nejlepších způsobů, jak poznávat svět. „Už mne nezajímá nic jiného než cestovat a přitom ochutnávat nová jídla a nové nápoje,“ řekl kdysi novinářům Ernest Hemingway. Lahůdky, které měl na mysli, se ale ničím nevymykaly ze stravy, na kterou jsme zvyklí. Cizokrajné úpravy běžných druhů masa a zeleniny jsou jistě fajn. Skutečná kulinářská zábava ale začíná až ve chvíli, kdy překročíme hranice hnusu. Jenže proč se nám vlastně nějaké jídlo hnusí? Co nám brání ochutnat smažené brouky, opičí mozečky, pečené hady, psí a opičí maso nebo pražené pavouky?

Jídlo je jen kulturní konvence. Co je „mňam“ a co „fuj“, nás naučili rodiče, kteří to pochytili od svých rodičů, a tak pořád dál. Představa o tom, co se jí a co se nejí, je jen naučená. Je dána pouze společností a kulturou, ve které jsme vyrůstali. Jiné kultury jídlo vnímají úplně jinak než my. Hinduista by třeba nikdy nevzal do úst lahodný hovězí steak a muslim by se pozvracel po voňavém vepřovém gulášku. Je to pro ně stejné tabu jako pro nás smažený netopýr. Jenže každé tabu se dá překročit.

Když si tohle uvědomíte, můžete se od škatulek ve své hlavě osvobodit. Osobně si na cestách cíleně rozšiřuju obzory ochutnáváním bizarních lahůdek, které by v Česku (skoro) nikdo nevzal do huby. Kdysi jsem navíc vystudoval biologii, takže mne chutě různých živočišných bílkovin zajímají i tak trochu vědecky. Jak asi šmakuje vařený krokodýlí penis, pečená krysa nebo polévka ze sumýšů? Prolézám asijské tržnice, šmejdím, očichávám, ochutnávám… Samozřejmě přitom často bojuju s houpajícím se žaludkem – překročit kulturní konvence není nic jednoduchého. Ale výsledný zážitek je vždy osvobozující a obohacující. Zkuste to taky a dobrou chuť!

Text a foto: Ivan Brezina
Free mockups