Adventure Menu – „restaurant“ uprostřed hor
Milujeme lokální speciality. Na Slovensku třeba halušky a živáňskou pečen… Pokud ale vyrážíme do oblastí bez restaurací a chat, musíme být nezávislí. Dá se to vyřešit chlebem se salámem nebo tatrankou.
Na delších cestách se můžeme živit různými prášky, ke kterým jen přidáte horkou vodu a máte div ne svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem a šlehačkovým terčem s brusinkami. Takhle nějak to výrobci instantních outdooroových pokrmů aspoň slibují. Jenže to nemůže fungovat už z principu – prášek je prostě prášek. Instantní jídla zasytí, nic proti nim. Chutnají ale asi podobně jako amarouny.
Zapomeňte na konzervy
Na kratších výpravách do míst bez restaurací a chat přitom váha batohu nehraje roli. Na akce asi tak do pěti dnů má proto smysl vzít si místo sušené expediční stravy jídlo sterilované. Na vandru do východoslovenských Bukovských vrchů jsme tuhle variantu vyzkoušeli od české značky Adventure Menu. Jaké hlavní rozdíly oproti běžné konzervě jsme objevili?
Sterilovaná expediční strava není balena v plechové konzervě, ale v sáčku. Netaháte tedy zbytečně obal a v horách pak neřešíte, co s ním. Najíte se přímo ze sáčku, který pak jen zplácnete, uzavřete “zipem”, aby z něj nic neteklo, schováte do batohu a ve městě vyhodíte do koše.
Jídlo, které chutná jako doma
Sterilovaná strava je navíc oproti konzervám 100% přírodní. Žádný masový separát, žádné náhražky, polotovary ani chemie – výrobce používá poctivé suroviny a dělá všechno ručně. Zkušený kuchař totiž nejlépe ví, jak by mělo jídlo chutnat, abyste ho ani v horách nerozeznali od domácího. Jídlo v sáčku pak výrobce už jen steriluje, což je tradiční proces konzervace potravin.
Sterilované jídlo si oproti sušenému uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami. Tohle je asi nejzásadnější věc. Proč bychom měli na cestách jíst méně kvalitně než doma?
Těšíme se na dovolenou, na expedici nebo třeba jen na víkend v přírodě strávený s rodinou nebo přáteli. Těšíme se na to celý týden, měsíc, rok. Proč si tedy ty výjimečné chvíle neužít naplno Sterilované jídlo chutná stejně jako skutečné, protože zůstává v tzv. „tekutém stavu“. Uchovává si svou přirozenou chuť, vůni a vzhled. A navíc má i extrémní trvanlivost, a to až tři roky.
Výhoda samoohřevu
Co všechno jsme v horách ochutnali? Adventure menu má v nabídce celou řadu kompletních jídel od jeleního ragú s bramborovými špalíčky přes hovězí guláš až třeba po kuře korma s rýží. Připočtete 100% vepřové nebo krůtí maso a sušené maso jerky, protože proteinů není nikdy dost. Plus dva druhy sladkých snídaní – rýžový nákyp se švestkami a žemlovku s jablky a skořicí.
Máte dvě základní možnosti, jak si jídlo ohřát. Buď sáček přehnete do ruličky a vložíte do ešusu s vodou, kterou přivedete k varu na běžném vařiči. Nebo použijete praktický samoohřev, díky kterému se obejdete i bez varné nádoby, bez vařiče, bez sirek… Sáček s jídlem vložíte do většího speciálního sáčku („zipper bag“), ve kterém se jídlo ohřeje s pomocí kapslí nehašeného vápna. Stačí k nim jen přidat vodu, kapsle vyvinou teplo a zipper bag zafunguje jako trouba.
Konec kompromisů
Jak jsme si v Bukovských vrších rychle všimli, sterilované jídlo Adventure menu není jen alternativou k sušené expediční stravě. Jde spíš o odlišný přístup. Na cestách jsme často nuceni uchýlit se k jednoduššímu a pohodlnějšímu řešení stravování na úkor kvality. Na klasické vaření nejsou možnosti ani čas. Proč ale dělat kompromisy? A stojí to vůbec za to? Podle nás ne, zvlášť když to z ohřátého sáčku tak krásně voní…
Více: www.adventuremenu.cz
Napsat komentář